„Genetyczne źródła jakościowe owsa dla żywienia człowieka” (AVENA GENETIC RESOURCES FOR QUALITY IN HUMAN CONSUMPTION ).
Projekt realizowany jest w ramach AGRI GEN RES 2006, na podstawie Rozporządzenia Rady (WE) No 870/2004, akronim AVEQ.
Zadania badawcze niniejszego projektu wykonywane są przez piętnastu partnerów
z dziewięciu krajów europejskich, jego realizacja przewidziana jest na lata 2007- 2011. Celem projektu jest wykonanie oceny, charakterystyki fizykochemicznej i przygotowanie dokumentacji dotyczącej zasobów genowych owsa przechowywanych w Bankach Genów. Zadania projektu realizowane są w dziesięciu pakietach roboczych:
- Koordynacja i zarządzanie projektem
- Utworzenie i rozmnożenie kolekcji roboczej owsa. Kolekcję roboczą (w sumie 600 prób) stanowią populacje miejscowe, obecnie uprawiane odmiany owsa oraz gatunki dzikie
- Eksperymenty polowe w siedmiu krajach i przygotowanie zebranych prób do analiz jakościowych
- Eksperymenty polowe ze sztuczną inokulacją Fusarium sp.
- Analiza zainfekowania ziarna przez Fusarium sp. oraz analiza zawartości mikotoksyn
- Określenie zawartości białka, tłuszczu, składników mineralnych
- Określenie zawartości włókna pokarmowego, β- glukanu
- Analiza antyoksydantów, w tym Avenantramidów
- Określenie tolerancji na chłód
- Wykonanie dokumentacji projektu i utworzenie portalu internetowego.
W Polsce, w realizacji projektu uczestniczą dwa zespoły IHAR – Krajowe Centrum Roślinnych Zasobów Genowych (KCRZG) oraz Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych (SPOJPR). KCRZG współuczestniczy w wykonaniu pakietów 2 i 3, natomiast SPOJPR uczestniczy w realizacji zadań pakietu 7.
Strona projektu:
Informacje na temat projektu oraz uzyskane wyniki dostępne są na stronie internetowej projektu http://aveq.jki.bund.de/aveq/.